lørdag 4. april 2009

Vinnan og Tautra, 29. mars 2009

Tidlig på våren gyter silda inne i Trondheimsfjorden, og da samler flere tusen ender og hundrevis av måser seg rundt Skatval-landet for å beite på silderogna. Andeflokkene består for det meste av kvinand, ærfugl, havelle og sjøorre. Men også dykkere og lommer og en god del storskarv bruker å holde seg i området.

9 personer deltok på turen, og vi dro fra Trondeim i 9-tiden på formiddagen. På Vinnan var vi dessverre litt for sent ute, fordi de fleste andefuglene så ut til å ha hadde forlat gyteområdet og dratt videre til andre områder av Trondheimsfjorden. Men noen var igjen, blant annet gode flokker på ca 240 kvinender og ca 600 ærfugl. I tillegg så vi omtrent 100 sjøorrer og 140 haveller i området. Vi kunne også glede oss over vårfugler som vipe, gravand og sanglerke. En havørn kom seilende langs berget og satte seg pent til rette oppe på en klippe.

Etter Velvang dro vi videre mot Tautra for å se hvilke fugler som holdt til på Svaet og på øya. Men også der var det lite andefugler. Til gjengjeld fant vi en del dykkere - både toppdykker, horndykker og gråstrupedykker lå ute på vannet. De fleste av dykkerne var i vinterdrakt, men flere hadde begynt å skifte til sommerdrakt.

Den mest spesielle arten på Svaet var en fin gulnebblom. Denne arten ligger som regel langt ute på åpent vann og er derfor ikke så lett å se godt, selv med gode teleskop. Men vi var så heldig at "vår" gulnebblom lå kun et par hundre meter fra oss, og vi kunne se den svært godt fra moloen som går ut til Tautra.

På øya var det lite fugl. Måsedammen var som ventet frosset til, og det var lite fugler inne på øya også. Likevel fikk vi sett en godbit der også; vi oppdaget nemlig en varsler som satt godt synlig i tretoppene og på telefontrådene.

Ståle Prestøy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar